Luksuzni automobili idu kao alva

Bez autora
Dec 19 2011

Svetski bogataši otimaju se za kupovinu najskupljih automobila, bez obzira na ekonomsku krizu, pa je tako italijanski „Bugati”, po ceni od 2,37 miliona evra, prodao i poslednji primerak od 300 proizvednih sportskih automobila „vejron kupe” (Veyron Coupe). Reč je o najskupljem automobilu na tržištu, koji ima pravo da učestvuje u uličnom saobraćaju. Model dostiže brzinu od čak 430 kilometara na sat. Vozilo ima motor od 16 cilindara (dva motora od osam cilindara spojena u jedan), 64 ventila i 1001 konjsku snagu. Motor hladi čak 10 hladnjaka. Menjač je sedmostepeni automatski i omogućuje promenu brzine u manje od 150 milisekundi. Vozilo koristi i specijalne „Mišelin” gume, za velike brzine, a testirano je 2010. godine. Pri maksimalnoj brzini u jednoj sekundi u motor uđe vazduha koliko prosečan čovek udahne u četiri dana i pun rezervoar goriva od 100 litara potroši za 12 minuta, dok bi se gume nakon 15 minuta potpuno rastopile.

Luksuzni automobili idu kao alvaSvetski bogataši otimaju se za kupovinu najskupljih automobila, bez obzira na ekonomsku krizu, pa je tako italijanski „Bugati”, po ceni od 2,37 miliona evra, prodao i poslednji primerak od 300 proizvednih sportskih automobila „vejron kupe” (Veyron Coupe).

Reč je o najskupljem automobilu na tržištu, koji ima pravo da učestvuje u uličnom saobraćaju. Model dostiže brzinu od čak 430 kilometara na sat. Vozilo ima motor od 16 cilindara (dva motora od osam cilindara spojena u jedan), 64 ventila i 1001 konjsku snagu. Motor hladi čak 10 hladnjaka.

Menjač je sedmostepeni automatski i omogućuje promenu brzine u manje od 150 milisekundi. Vozilo koristi i specijalne „Mišelin” gume, za velike brzine, a testirano je 2010. godine.

Pri maksimalnoj brzini u jednoj sekundi u motor uđe vazduha koliko prosečan čovek udahne u četiri dana i pun rezervoar goriva od 100 litara potroši za 12 minuta, dok bi se gume nakon 15 minuta potpuno rastopile.

Vozilo je dobilo naziv po vozaču Pjeru Vejronu koji je još 1939. godine, za auto kuću „Bugati” osvojio trku „24 časa Le Mana”.

„Bugati Vejron” ne samo da je najsnažniji, najbrži i najprestižniji automobil današnjice, već i izgledom može da se okarakteriše kao vozilo nekog super heroja, recimo Betmena.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik